Hälsa och rörelse är viktigt på Pålsjö östra

På Pålsjö östra förskola har barnen alltid fått röra på sig mycket. I år satsar man extra med temat ”Må bra”.

Stillasittande barn har blivit ett alltmer debatterat ämne på senare år men det är inget som syns på Pålsjö Östra förskola. Det är full aktivitet både ute och inne om dagarna.

– Att barn ska röra mer på sig har blivit viktigare med åren. Men det har vi alltid tyckt här på Pålsjö Östra förskola.  Förskolan ligger väldigt bra med närheten till mycket och det är lätt för oss att ta oss ut och göra saker, säger Anna-Karin Nystrand-Sacaneno som arbetar som förskollärare.

Med läsårets tema ”Må bra” är rörelse och aktivitet något som genomsyrar verksamheten.  Det handlar inte bara om att röra sig fysiskt utan också uppleva saker. Det är ett brett ämne som kan innefatta mycket.

– Vi arbetar genomgående med ett hälsofrämjande arbetssätt. Det genomsyrar hela verksamheten på ett eller annat sätt. Med temat ”Må bra” har vi möjlighet att fokusera extra mycket på rörelse och synliggöra vårt arbete kring hälsa i olika former. Musik, rytmik och rörelse är en naturlig del av barnens vardag. Vi arbetar med Grön flagg, och vi är ute mycket om dagarna. Vi lämnar ofta gården för en promenad i vår fantastiska närmiljö eller tar en tur med vår cykel.

Och barnen älskar det. En särskild hit har blivit att just åka med förskolans nya lådcykel.

– Vi har en lådcykel som barnen älskar. Den sticker vi ut med ett par gånger i veckan. Barnen får uppleva och se en massa saker och det är även hälsofrämjande för oss i personalen som får trampa på. Hälsa är inte bara att röra på sig utan också att uppleva saker. Med cykeln kan vi snabbt åka ut och få en upplevelse tillsammans, säger Anna-Karin.

Förutom dagliga utflykter går man även på tennisträning på Olympia, till gymnastiksalen på Ringstorpsskolan, har utelekar och snart kommer förskolan ha en motorikrunda ute på förskolan.

– Barnen älskar att röra sig och vi ser att de mår bra av det. En gång om året har vi även Pålsjö loppet, här i området, där både barn, föräldrar och pedagoger får springa av sig. Vi har också eget kök och en egen kokerska här så vi har koll på maten från grunden. Vi använder oss av mycket ekologiska produkter. Vi försöker göra barnen medvetna på vad som är bra för kroppen och vad som är mindre bra, säger Lena Apelfjord som är förskollärare. Att sätta ord på sina känslor och prata om dessa är också en viktig del av välbefinnandet och på avdelningen Blåbäret har ”känslor” var en del av temat ”Må bra”.

Hälsa handlar inte bara om fysiskt aktivitet utan också att bli medveten om vad som får en att må bra. I ett projekt har barnen fått ta en bild på någonting som får dem att må bra och berättar om detta för de andra barnen.

– Det blev många spännande bilder. Nästa steg är nu att barnen ska de ta en bild på var de mår bra någonstans på avdelningen. Detta är även ett sätt för oss att få veta vilka miljöer här på förskolan som fungerar bra och vilka vi behöver förbättra. Vi arbetar mycket med att förändra lärmiljöerna efter barnens behov, säger Lena Apelfjord.